Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Mεταφορτώνουμε βίντεο από το Ψηφιακό Αρχείο της ΕΡΤ

Αρκετοί από σας ενδιαφέρονται για την μεταφόρτωση υλικού από το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ, ώστε να είναι δυνατόν το χρησιμοποιήσουν στη διδασκαλία τους ακόμη κι αν δεν υπάρχει σύνδεση με το διαδίκτυο από την τάξη.

Μια απλή και πρακτική λύση για όσους χρησιμοποιούν τον φυλλομετρητή Mozilla Firefox (η τελευταία του έκδοση στα ελληνικά 5.0.1) είναι να κατεβάσουν ένα από τα πολλά πρόσθετα που προσφέρονται για χρήση με τον συγκεκριμένο φυλλομετρητή, το Fast Video Download 4.1.2. Η προσθήκη του πρόσθετου είναι ιδιαίτερα εύκολη και  γίνεται άμεσα - μετά χρειάζεται απλώς επανεκίνηση του Firefox. 

Όταν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εγκατάστασης  εμφανίζεται στα δεξιά της εργαλειοθήκης των σελιδοδεικτών το εικονίδιο του πρόσθετου. Στη συνέχεια δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε τον ιστότοπο του Ψηφιακού αρχείου της ΕΡΤ και να βρείτε το βίντεο που σας ενδιαφέρει. Πρώτα θα πρέπει να βάλετε το βίντεο να παίζει. Από τη στιγμή αυτή ενεργοποιείται η επιλογή του FVD που σας επιτρέπει να κατεβάσετε στον υπολογιστή σας το αρχείο αυτό σε μορφή flash video.


Εάν δεν θέλετε το ψηφιακό αρχείο του βίντεο που έχετε μεταφορτώσει σε μορφή flv (flash video) τότε μπορείτε να το μετατρέψετε στη μορφή που επιθυμείτε (avi, wmv, mpeg) με κάποια από τις πολλές διαθέσιμες διαδικτυακές εφαρμογές. Η λύση που προσφέρει ο ιστότοπος της movavi  για παράδειγμα είναι πρακτική και εύκολη και εκτός από τη μετατροπή των αρχείων βίντεο μπορεί να μετατρέψει και τα αρχεία ήχου σας. Εάν θέλετε μπορείτε εξίσου να εγκαταστήσετε και κάποιο λογισμικό που θα σας δίνει τη δυνατότητα τόσο να παίξετε όσο και να μετατρέψετε το είδος των αρχείων βίντεο, όπως το αρκετά δημοφιλές VideoLan.

Εναλλακτικά μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες που σας δίνει η δωρεάν έκδοση του Real Player. Aφού εγκαταστήσετε το πρόγραμμα θα πρέπει να πάτε να ορίσετε τις προτιμήσεις (Preferences) σχετικά με τη μεταφόρτωση (Download & Recording). Θα ενεργοποιήσετε την επιλογή Web Download & Recording για κάθε εγκατεστημένο φυλλομετρητή και στη συνέχει θα επιλέξετε μεταξύ των τριών εναλλακτικών για το πώς και πότε θα εμφανίζετε το ειδικό κουμπί [Download this video]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου